Nøgleord for kaffens duft og aroma

Kaffe indeholder en kompleks blanding af forskellige aromaer, der tilsammen giver en række sanseoplevelser. En kop kaffe har en sanseprofil som varierer alt efter sort og blanding, geografisk oprindelse, riste- og bryggemetode8,9.  Variationen af disse aspekter påvirker den overordnede sanseoplevelse som kaffen giver – både i forbindelse med brygning og indtagelse.

Sanseeksperter har beskrevet de specifikke duft- og aromaprofiler for at skelne nuanceret mellem kaffesorter og ristning. Duft og smag er altovervejende faktorer, når kaffepræferencen bestemmes12.  Kaffens duft kan fx beskrives med ord som “en duft af blomster, nødder, røg, urter”, mens smagen kan beskrives med ord som “terroir, god syre, bitterhed, sødme, salt og syrlighed”.

 

 


Ovenfor ser du ”Kaffens aromahjul”. Hjulet er udviklet af Specialty Coffee Association of America.

Ristegraden påvirker også kaffens aromaprofil. Forskning peger på, at en lys ristet kaffe bevarer urte- og frugtnoterne, mens den røgede og brændte smag fremhæves, og syren reduceres, når der er tale om en mørk ristet kaffe10.

In vitro-test peger på, at spytudskillelsen kan påvirke duftoplevelsen med forskellige resultater alt efter brygningsmetoden. Derudover mener man, at hvis man tager en større tår af kaffen, så afgives der en stærkere duft11.

Modtag nyhedsbrev

Ja tak, jeg vil gerne modtage nyhedsbrev, når der er noget nyt om kaffe og helbred.