Kaffe og sygdomme – indre organer

Galdeblære

Galdeblæren oplagrer galde, en væske, som frigøres til tyndtarmen, hvor den emulgerer fedtstoffer og bidrager til fordøjelsen af dem. Galdesten er aflejringer, der dannes i galdeblæren og i et fåtal tilfælde kan udløser alvorlige mavesmerter (symptomgivende galdesten) og kan medføre betændelse i galdeblæren.

  • To store prospektive kohorteundersøgelser28,29 viser begge, at kaffedrikning kan reducere risikoen for symptomgivende galdesten. Andre undersøgelser tyder på, at effekten af kaffe kan variere afhængigt af, hvor fremskreden galdeblæresygdommen er.

Kaffe og koffein ser ud til at kunne udløse sammentrækninger i galdeblæren, hvilket kan forhindre små krystaller i at blive til store galdesten tidligt i sygdomsforløbet. Hvis der allerede er store galdesten, kan sammentrækninger af galdeblæren forårsage smerte. Der er en del, der tyder på, at kaffe virker via koffein, men der er behov for yderligere undersøgelser for at bekræfte denne hypotese.

Yderligere, detaljerede oplysninger findes i afsnittet Gallstones på webstedet Coffee and Health her.


Leveren

Undersøgelser af forbindelsen mellem kaffeforbrug og risikoen for levercancer har vist en omvendt sammenhæng.

  • Epidemiologiske (observations) studier tyder på, at indtagelse af moderate mængder kaffe kan reducere risikoen for leverkræft. 30,31 Risikoen falder i takt med stigende kaffeforbrug. 30,31
  • Epidemiologiske undersøgelser af patienter med andre leversygdomme har alle vist en positiv effekt af moderat indtagelse af kaffe på sygdomsudviklingen.

Yderligere, detaljer findes i afsnittet Liver på webstedet Coffee and Health her.


Bugspytkirtlen

Bugspytkirtlen har mange opgaver i både de fordøjelsesmæssige og endokrine systemer. Bugspyttet, der udskilles fra bugspytkirtlen, indeholder enzymer, der medvirker til at nedbryde fedtstoffer, kulhydrater og proteiner i mavetarmkanalen.

  • Forskningen tyder på, at der ikke er nogen sammenhæng mellem moderat kaffeforbrug og forhøjet risiko for kræft i bugspytkirtlen. The World Cancer Research Fund32 har gennemgået mere end 50 undersøgelser og har ikke konstateret en sammenhæng mellem indtagelse af kaffe og kræft i bugspytkirtlen.
  • Andre undersøgelser har også bekræftet den manglende sammenhæng, og nogle undersøgelser tyder endda på at regelmæssige kaffeforbrugere har en lavere risiko for kræft i bugspytkirtlen.24,33,34,35,36

Yderligere, detaljerede oplysninger findes i afsnittet Cancer på webstedet Coffee and Health her.

Modtag nyhedsbrev

Ja tak, jeg vil gerne modtage nyhedsbrev, når der er noget nyt om kaffe og helbred.