Kaffe og cancer i oesophagus
En nyere litteraturgennemgang poolede data fra 22 studier (17 case-control-studier, to poolede analyser og tre kohortestudier, 14 med oprindelse i USA og Europa) publiceret mellem 1974 og 2008, som undersøgte forbindelsen mellem forbruget af kaffe og risikoen for oesophaguscancer9.
De fleste studier viste en uændret eller reduceret risiko for oesophaguscancer ved et forbrug på tre eller flere kopper kaffe om dagen. Hovedparten af studierne fandt imidlertid en forøget risiko i takt med temperaturstigning i varme drikke.
Der er mulige bias, da den nøjagtige kaffetemperatur, indtagelsesmængde og -hyppighed samt den eksakte type oesophaguscancer er ukendt 9.
Kaffe og cancer i mavesækken
En systematisk gennemgang og en metaanalyse af 23 studier10 viste ikke nogen sammenhæng mellem kaffeforbrug og udviklingen af cancer i mavesækken. Dette var tilfældet i både kohortestudier (relativ risiko 1,02) og case-control-studier (relativ risiko 0,97).
Kaffe og cancer mundhule, pharynx og larynx
En metaanalyse11 af observationsstudier publiceret mellem 1989 og 2009 viste en poolet 36 % reduceret risiko for cancer i mundhulen/pharynx (relativ risiko 0,64) for kaffedrikkere med det højeste forbrug (3-5 og flere kopper om dagen) versus det laveste forbrug (op til én kop om dagen) baseret på i alt 2.633 tilfælde fra ét kohortestudie og otte case-control-studier. Derimod var der ingen forbindelse mellem kaffeforbrug og larynxcancer.
Kaffe og levercancer
Levercancer er den femte almindeligste type cancer på verdensplan, og den 14. almindeligste i Europa5. Studier, der undersøger forbindelsen mellem kaffeforbrug og risiko for levercancer, har fundet en omvendt sammenhæng, og kaffeforbrug ser ud til at være forbundet med en langsommere progression af leversygdom.
Tre metaanalyser6-8, herunder 15 case-control-studier og otte kohortestudier, viste en klar reduktion i risikoen for at udvikle levercancer. Denne risikoreduktion nåede en middelværdi på 30 % hos kaffedrikkere versus ikke-kaffedrikkere, med op til 55 % lavere risiko for personer med et stort kaffeforbrug (relativ risiko 0,45). Risikoreduktionen nåede op på 23 % for hver kop kaffe indtaget dagligt i case-control-studier og 25 % i kohortestudier12.
Ydermere reduceres risikoen for, at hepatitis C udvikler sig til cancer, med 22 % for hver kop kaffe, der indtages, og ved mindst tre kopper dagligt reduceres risikoen for sygdomsprogression med 62 %13.
Der er på nuværende tidspunkt foreslået to mekanismer mht. sammenhængen mellem kaffe og en reduceret risiko for at udvikle levercancer og langsommere progression af leversygdom6, 7, 12, 13.
Antioxidanters og andre kaffekomponenters rolle er endnu ikke undersøgt.
Kaffe og cancer i pancreas
I 1990 mente det internationale agentur for kræftforskning (IARC), at evidensen for en forbindelse mellem kaffe og pancreascancer var utilstrækkelig. De positive resultater fra de første studier, der blev publiceret i 1970 og 1981, blev tilskrevet forvekslinger, der kom fra polystyrenkopper, der blev brugt til servering af kaffe, pesticider indeholdt i kaffebønner eller forurening med toksiner under transport. Ydermere var kontrolpersonerne i disse studier patienter, som havde gastrointestinale problemer, der sandsynligvis ville påvirke, dvs. reducere, deres kaffeforbrug6.
Efter IARC-studiet inkluderede rapporten fra WCRF (World Cancer Research Fund) fra 2007 en metaanalyse af 37 case-control-studier og 18 kohortestudier, som fandt en relativ risiko på henholdsvis 1,04 og 1,00 hos kaffedrikkere versus ikke-kaffedrikkere8. Med andre ord gav kaffeforbrug ikke øget risiko for at udvikle pancreascancer.
Efter denne metaanalyse observerede et stort japansk kohortestudie14 med involvering af 102.137 deltagere, der blev fulgt gennem 11 år, ikke en forøget risiko ved kaffeforbrug.
Studiet viste en reduceret risiko hos mænd, der indtog tre kopper kaffe dagligt, sammenlignet med ikke-kaffedrikkere.
Kaffe og kolorektal cancer
Kaffeforbrug synes at have en moderat, gunstig effekt på risikoen for kolorektal cancer, og den er konstant på tværs af studiedesign (hospitals- vs. populationsbaseret), geografiske områder og forskellige forvekslingsfaktorer.
Kun én metaanalyse17 viser en dosis-responsrelation, som tyder på enten en tærskeleffekt eller en forskel mellem kaffedrikkere og ikke-kaffedrikkere6.
Den omvendte sammenhæng mellem kaffeforbrug og risiko for kolorektal cancer er blevet tilskrevet en række faktorer15-17, herunder:
Ja tak, jeg vil gerne modtage nyhedsbrev, når der er noget nyt om kaffe og helbred.