Mekanismer – ud over koffein

Tidligere mente man, at enhver effekt af kaffe på det kardiovaskulære system sandsynligvis skyldtes koffein. Mange studier testede faktisk kun for effekten af koffein. I den senere tid har billedet ændret sig.

Det er almindeligt anerkendt, at forøgelsen af totalkolesterol og LDL-kolesterol i serum forårsaget af effekten af kogt kaffe skyldes kaffeoliekomponenterne cafestol og kahweol.

Der er vidtgående videnskabelig evidens for, at frivillige, som afstår fra koffein, eller som er vant til et lavt koffeinniveau, viser en kortvarig stigning i blodtrykket, når de belastes med en høj dosis koffein. Ét studie38 har således vist at ved indtag af koffeinkapsler øges blodtrykket med 4 mm Hg efter 45-60 minutter. Betydningen for blodtrykket af et dagligt kaffeindtag er imidlertid ikke som forventet ud fra forsøg med koffein indtag. Medvirkende forklaringer kan være at habituelt kaffeindtag involverer flere faktorer end bare koffein, og nogle af disse synes at have modsatrettet effekt. Mange andre stoffer i kaffe, så som polyphenoler, opløselige fibre og kalium, har muligvis en gunstig effekt på blodtrykket.

Modtag nyhedsbrev

Ja tak, jeg vil gerne modtage nyhedsbrev, når der er noget nyt om kaffe og helbred.