Oversigt seneste forskning nov 2018
Konklusion: 3-4 kopper kaffe dagligt kan reducere udviklingen af type 2 diabetes med omtrent 25%
I en netop udkommet rapport fra et symposium om kaffe og diabetes – afholdt på European Association for the Study of Diabetes (EASD) 2018 Annual Meeting in Berlin, German – fremgår det bl.a. at:
- Meta-analyser (30 prospektive studier med i alt 1.185.210 deltagere) tyder på, at 3-4 kopper kaffe om dagen er forbundet med en ca. 25% lavere risiko for at udvikle type 2 diabetes.
- Forskningen tyder på, at en række virkninger kan spille en antidiabetisk rolle, herunder en antioxidant virkning, en anti-inflammatorisk effekt, termogene virkninger eller moduleringen af mikrobiom diversitet. Kaffe indeholder en lang række bioaktive stoffer, som kandiderer til at have antidiabetisk potentiale. Umiddelbart ser det ikke ud til, at det er koffein, som spiller en rolle, da både koffeinholdig og koffeinfri kaffe reducerer risikoen for type 2 diabetes. Dyreforsøg har vist, at forskellige blandinger af trigonellin, klorogensyre, kaffesyre og cafestol kan forbedre insulinfølsomheden og modvirker fedtlevertendensen. Cafestol ser ud til at være en spændende antidiabetisk kandidat, da den stimulerer insulin sekretionen, øger glukoseoptagelsen i muskelceller og reducerer blodglukose i dyreforsøg. Men den spiller næppe en større betydning i filterkaffen, da cafestol tilbageholdes af papirfilteret. De nævnte blandinger af bioaktive stoffer er dog ikke lige så effektive som kaffe. Dette forhold indikerer, at der også er andre stoffer i kaffen, der bidrager til den antidiabetiske effekt. Under alle omstændigheder skal effekten demonstreres i langvarige studier i mennesker, før vi er sikre på, at vi står med den eller de aktive antidiabetiske stoffer.
Download rapport
Coffee and type 2 diabetes: A review of the latest research
Modtag nyhedsbrev
Ja tak, jeg vil gerne modtage nyhedsbrev, når der er noget nyt om kaffe og helbred.