Studier, der vurderer koffeins indvirkning på fertilitet, har evalueret en række udfald, herunder ventetid til graviditet, infertilitet og sædkvalitet.
Ukorrekte eller upræcise vurderinger af eksponeringsvarigheden er et primært problem for de få nye studier, der behandler tiden indtil konception og ovulatorisk infertilitet. Potentielle recall problemer og forkert eksponeringsklassifikation kan forklare den beskedne rapporterede sammenhæng mellem forbrug af kaffe og te og øget ventetid til graviditet.
Der fandtes ikke støtte for en sammenhæng med infertilitet som følge af ovulationsforstyrrelser, men der er sandsynligvis blevet indført eksponeringsmålefejl som et resultat af timingen af eksponeringsmålene.
Studier om sædkvalitet giver ikke evidens for uønsket effekt forbundet med koffeindindtagelse1, dette bekræftes af et nyere dansk studie3.
Alt i alt er der ikke megen evidens for en sammenhæng mellem koffeinindtagelse og subfekunditetsmål. Ifølge en ny australsk oversigtsartikel er evidensen fra litteraturen på nuværende tidspunkt uklar og ikke tilstrækkelig til at fremsætte retningslinjer for prækonceptionel rådgivning vedr. kaffeindtag5.
Ja tak, jeg vil gerne modtage nyhedsbrev, når der er noget nyt om kaffe og helbred.