Kaffe og mortalitet

Kaffe, koffein dødelighed og forventet levetid

En ny international rapport med deltagelse af to danske læger, har set på en række meta-analyser omhandlende sammenhæng mellem kaffeindtag og ’all-cause’ dødelighed, herunder dødelighed på specifikke sygdomme, som risiko for kræft eller kardiovaskulær sygdom.

Samlet set antyder data fra meta-analyserne en omvendt, men ikke-lineær sammenhæng, mellem kaffeforbrug og ’all-cause’ dødelighed med den største fordel ved 3-5 kopper kaffe pr. dag*.

 

META-ANALYSIS SUMMARY
Malerba et al. Eur J Epidemiol. 2013;28(7)527–39 12% reduktion i ‘all-cause’ dødelighed for højest versus lav (≤ 1 kop / dag) kaffe drikkeindtag og 13% for de ryge justerede undersøgelser.
Je et al. Br J Nutr. 2014;111(7):1162–73 14% reduktion i total dødelighed for kaffedrikkere med stort kaffeindtag sammenlignet med dem med lavt indtag af kaffe.
Crippa et al. Am J Epidemiol. 2014;180(8)763–75. Stærke evidens for ikke-lineære sammenhænge mellem kaffeforbrug og ‘all-cause’ dødelighed. 16% risikoreduktion for 4 kopper / dag for’ all-cause’ dødelighed
Zhao et al. Public Health Nutr. 2015;18(7):1282–91 Sammenlignet med ikke/lejlighedsvis kaffedrikkere, 11% reduktion i ‘all-cause’ dødelighed for 1- <3 kopper / dag, 13% for 3- <5 kopper / dag og 10% for ≥ 5 kopper / dag. Sammenhængen var mere markeret hos kvinder end hos mænd.
Grosso et al. Eur J Epidemiol. 2016 Dec;31(12):1191–1205. Forbruget af 3-4 kopper kaffe pr. dag var forbundet med 17% lavere dødelighedsrisiko hos mænd og 37% hos kvinder.
Poole et al. BMJ 2017;359:j5024 17% risikoreduktion ved indtag af 3-4 kopper kaffe pr dag  versus ingen kaffe, på ‘all-cause’ dødelighed.

Link til fuld rapport

Modtag nyhedsbrev

Ja tak, jeg vil gerne modtage nyhedsbrev, når der er noget nyt om kaffe og helbred.