Kaffe og mammacancer
Postmenopausale kvinder
Nyere studier har ikke vist nogen sammenhæng mellem kaffeforbrug og incidensen af mammacancer hos postmenopausale kvinder.
Præmenopausale kvinder
Sammenfattet tyder disse data på, at kaffeforbrug på høje niveauer muligvis kan være forbundet med en reduceret risiko for mammacancer hos kvinder med genmutationen BRCA. De illustrerer desuden betydningen af at integrere individuel genetisk variation ved vurdering af sammenhænge mellem kostfaktorer og mammacancer.
Kaffe og ovariecancer
Ovariecancer er både den femte mest almindelige og den femte mest letale cancer hos kvinder i Europa5. En metaanalyse af otte nyere, velkontrollerede case-control-studier og tre prospektive kohortestudier fandt ingen effekt af kaffeforbrug på udviklingen af denne cancerform28.
Kaffe og endometriecancer
Data fra en nyere metaanalyse29, der omfattede to kohortestudier (201 tilfælde) og syv case-control-studier (2.409 tilfælde), viste, at kaffedrikkere havde 20 % mindre sandsynlighed for at udvikle endometriecancer end ikke-kaffedrikkere (relativ risiko 0,80). Sammenlignet med ikke-kaffedrikkere havde kaffedrikkere med et lille til moderat forbrug (1-4 kopper om dagen) en 13 % lavere risiko (relativ risiko 0,87) for endometriecancer, og kaffedrikkere med et stort forbrug (mere end fire kopper om dagen) havde en 49 % lavere risiko (relativ risiko 0,64). Risikoen blev reduceret med 7 % for hver ekstra kop kaffe om dagen. Disse data tyder på en omvendt forbindelse mellem kaffe og endometriecancer, men årsagssammenhængen er uklar.
Endnu tre nyere studier, som ikke var medtaget i metaanalysen, nåede til samme konklusion. De fandt en dosisafhængig effekt af kaffeforbrug på lavere risiko for endometriecancer. Amerikanske kvinder, som drak mere end to kopper kaffe om dagen, havde en 29-35 % lavere risiko for at udvikle endometriecancer30-31 end ikke-kaffedrikkere. Overvægtige svenske kvinder, som drak kaffe, havde også en lavere risiko for endometriecancer32.
Ét studie fandt en 43 % forøget risiko forbundet med tilsætning af sukker/honning til kaffe (RR 1,43), hvilket viser, at det er nødvendigt at medtage denne variabel i fremtidige studier30..
Ja tak, jeg vil gerne modtage nyhedsbrev, når der er noget nyt om kaffe og helbred.