Koffein og visuel opmærksomhed
I talrige studier har man undersøgt koffeins virkning på visuel opmærksomhed. EFSA har evalueret disse og konkluderede, at koffein øger både selektiv opmærksomhed og vedvarende opmærksomhed1. Det er påvist, at indtagelse af 75 mg koffein (ca. 1 kop kaffe) øger opmærksomheden 1. Større mængder koffein end det, der findes i et par kopper kaffe, medfører ikke nødvendigvis yderligere forbedring i årvågenhed 2/3. Sammenhængen mellem opstemthed og opgaveløsning følger en omvendt U-kurve, hvilket vil sige, at øget ydeevne både kan forekomme som følge af for høj og for lav opstemthed4.
Et review fra 2012 konkluderer, at koffein forbedrer udførelsen af både simple og mere komplekse opgaver, der vurderer opmærksomhed. Det fastslås, at koffein har klare positive effekter på opmærksomhed, og at disse effekter er mere udtalte end tidligere antaget5.
En række undersøgelser har sammenlignet koffeins effekt på opmærksomhed hos habituelle og ikke-habituelle kaffedrikkere. I gruppen af ikke-habituelle kaffedrikkere var virkningerne dosisafhængig , og de bedste resultater for visuel opmærksomhed blev opnået med 200 mg koffein (svarende til to kopper kaffe)6.
Hos de habituelle kaffedrikkere var den mængde, der medførte både øget årvågenhed og visuel opmærksomhed, højere, dvs. 400 mg7. På samme måde øgede koffein sprogbearbejdningsprocesserne i den virkelige verden og forbedrede frekvensen for afsløring af fejl i en diskussion. Personer med et lille kaffeforbrug opnåede de største forbedringer med 200 mg koffein, mens storforbrugere toppede ved 400 mg 8.
Forventningen om at have indtaget kaffe kan også påvirke opmærksomheden og de psykomotoriske evner9. Disse resultater stemmer overens med resultaterne i ældre visualiseringsstudier, hvor koffein og forventningen om indtag af koffein aktiverede de samme hjerneområder 10. På nuværende tidspunkt er de underliggende psykologiske mekanismer bag disse reaktioner ikke afklaret.
Koffein og reaktionstid
Koffeins positive virkning på reaktionstid er blevet undersøgt grundigt i de seneste årtier. EFSA’s evaluering beskriver dette1.
I andre undersøgelser er koffeins positive virkning på reaktionstid blevet bekræftet, mens ”tidsopfattelse”* og ”produktionstid”’** synes at være relativt upåvirkede af koffein. Således er resultater af ‘interval timing’ og reaktionstid ikke altid indbyrdes afhængige11.
* En persons fornemmelse af den tid, der er gået.
** Den tid, det tager at producere noget efter et stimulus
Koffein, årvågenhed og sikkerhed i hverdagssituationer
Koffeins effekter på årvågenhed er oftest mest tydelige i de situationer, hvor en persons årvågenhed er nedsat, fx ved almindelig forkølelse 12, efter frokost 13 eller ved natarbejde.
Koffein indtages ofte efter, at man har sovet, for at øge opmærksomheden og bekæmpe søvn-inerti.
Kaffes evne til at reducere faren for at falde i søvn bag rattet under natkørsel er blevet sammenlignet med effekten af at tage sig en lur.
Disse data støtter , at koffein kan fungere som en effektiv modforanstaltning mod nedsat ydeevne pga. søvnunderskud, især når der ikke er mulighed for at tage en lur.
Dog skal det bemærkes, at mens koffein (200 eller 400 mg, svarende til 2 eller 4 kopper kaffe) kan øge opmærksomheden og reducere reaktionstiden efter alkoholindtagelse, kan koffeinen ikke generelt modvirke alkohols negative påvirkninger af kørslen 23
Ja tak, jeg vil gerne modtage nyhedsbrev, når der er noget nyt om kaffe og helbred.