Kaffeindtag og homocystein i blodet

Homocystein er en naturligt forekommende aminosyre, der findes i blodet og vævene. Det er imidlertid ikke blandt de 20 aminosyrer, som er proteinernes byggesten, og derfor findes det ikke i kostens protein. Der er flere faktorer, der påvirker niveauerne af homocystein i plasma som f.eks. indtagelse af folsyre og vitamin B12, alder, køn, arvelighed, rygning, hypertension og fysisk aktivitet21.

Tilbage i 1999 blev det første gang formodet, at forhøjede niveauer af homocystein i blodet er forbundet med en højere risiko for kardiovaskulær sygdom22. Det er imidlertid ikke alle studier, der har kunnet påvise denne sammenhæng23,24. Flere store interventionsstudier har nu vist at en farmakologisk reduktion af homocystein niveauet ikke medfører lavere risiko for hjertekarsygdom. Der er således ikke påvist nogen kausal relation mellem høje niveauer af total homocystein i plasma (tHcy) og kardiovaskulær sygdom25.

Interventionsstudier har vist, at et stort kaffeindtag (6 til 10 kopper kaffe om dagen) forøger tHcy 26,27, og at tHcy falder, hvis mennesker, der regelmæssigt drikker kaffe, holder op med dette28. Et studie baseret på fem kopper espresso om dagen viste imidlertid ikke en signifikant effekt på tHcy 29.

Det er blevet formodet, at koffein delvist kan være ansvarligt for kaffes effekt på tHcy30, men forekomsten af chlorsyre i kaffe kan også bidrage til effekten på homocystein31.

Modtag nyhedsbrev

Ja tak, jeg vil gerne modtage nyhedsbrev, når der er noget nyt om kaffe og helbred.