Faktablad til sundhedsprofessionelle
Ernæring under graviditet
En sund kost, der giver et udvalg af næringsstoffer, er vigtig på et hvilket som helst tidspunkt i livet, men især under graviditet. Moderens ernæringsmæssige status på konceptionstidspunktet er en vigtig determinant for fostervækst og -udvikling, og derfor er en sund afbalanceret kost både før og under graviditeten vigtig.
Kaffe kan være en del af en sund afbalanceret kost ved graviditet, selv om kvinder bør følge retningslinjerne for anbefalede niveauer af koffeinindtagelse, som varierer hen over Europa.
Kaffe, koffein og graviditet
- Efterhånden som der opstår kvalme, opkastning og appetitløshed tidligt i graviditeten, vil der ofte ske en spontan reduktion af forbruget af kaffe og som følge deraf koffein1.
- Kvinder med sunde graviditeter har muligvis et højere niveau af cirkulerende hormoner, som bevirker, at de i højere grad end kvinder, som senere aborterer spontant, undgår koffein tidligt i graviditeten.
- Derfor kan lavere koffeinforbrug muligvis snarere være en følge af, at graviditeten er levedygtig, end at en større koffeinindtagelse er forbundet med reproduktionskomplikationer.
- Der er ingen overbevisende videnskabelig evidens, der tyder på, at indtagelse af en moderat mængde koffein (200-300 mg/dag fra alle kilder, ikke bare kaffe*) forøger risikoen for reproduktions- eller perinatale komplikationer,1,2.
- EU’s Videnskabelige Komite for Fødevarer fastslår, at “selv om en indtagelse af koffein på op til 300 mg/dag ser ud til at være uden risiko, er det fornuftige spørgsmål vedrørende effekt på graviditet og afkommet ved en regelmæssig indtagelse på over 300 mg/dag fortsat ubesvaret”.3
- En metaanalyse fra 2014 konkluderede, at der ikke er tilstrækkelige beviser til at støtte yderligere reduktioner i det maksimalt anbefalede indtag af koffein, men at en opretholdelse af den nuværende anbefaling er en fornuftig forholdsregel4.
* En almindelig kop kaffe indeholder omkring 100 mg koffein