Opgør med myter

Mavetarmkanalen giver mulighed for, at kroppen kan fordøje og optage næringsstoffer fra mad og drikke. Den består af mundhulen, maven, tynd- og tyktarmen. Fordøjelsesprocessen afhænger også af andre organer, bl.a. bugspytkirtlen, galdeblæren og leveren.

Fordøjelsen omfatter enzymatisk nedbrydning og absorption af næringsstoffer og væske, der sørger for, at kroppen tilføres den rette mængde næringsstoffer til at sikre et godt helbred.  En sund mavetarmkanal er således med til at sikre god fordøjelse.  Skader, sygdomme eller infektioner i alle dele af mavetarmkanalen kan reducere effektiviteten af fordøjelsesprocesserne og dermed påvirke personens ernæringsmæssige tilstand.

Forskning i kaffedriknings indflydelse på mavetarmkanalens forskellige funktioner tyder på, at indtagelse af kaffe ikke har nogen skadelig virkning på mavetarmkanalens funktion hos raske personer.

Men der findes nogle udbredte misforståelser om den rolle, indtagelse af kaffe spiller i mavetarmkanalen.  Nogle af disse misforståelser behandles nedenfor, med fokus på den nyeste videnskabelige forskning indenfor de forskellige områder, der diskuteres.

MYTER & FAKTA

Kaffe stimulerer udskillelse af mavesyre og kan forværre mavesmerter og halsbrand (refluks (tilbageløb) af mavesyre)
Der findes ikke holdepunkter for, at kaffedrikning forårsager maveproblemer såsom gastritis (betændelse i mavesækkens).  Personer med gastritis regulerer ofte selv deres kost ud fra de ting, de mener de er følsomme over for. Nogle kan vælge at begrænse den mængde kaffe, de drikker.1 Der er ingen klare beviser på, at symptomerne på refluks af mavesyre forværres af at drikke kaffe, eller at symptomerne mindskes, hvis man stopper med at drikke kaffe. Faktisk er det opfattelsen, at hyppige årsager til refluks af mavesyre skyldes indtagelse af krydrede eller fede fødevarer, samt ”overspisning”.2,3,4,5


Kaffe forøger risikoen for at udvikle sår i mavesæk og tolvfingertarm
Der findes ingen sammenhæng mellem kaffedrikning og øget forekomst af mavesår.  Ny forskning har fokuseret den rolle bakterien Helicobacter pylori (H. pylori) spiller for udviklingen af sår i mavesæk og tolvfingertarmen.  Forskningen tyder ikke på, at kaffedrikning fremkalder i sår i tolvfingertarmen.6,7


Folk, der lider af irritabel tarm, gastritis, Crohns sygdom, ulcerøs colitis eller mavesår, skal undgå kaffe
Personer, der lider af de nævnte sygdomme, kan sagtens drikke kaffe, for der er ingen tegn på, at kaffe påvirker sygdomme som irritabel tarm, gastritis, Crohns sygdom, ulcerøs colitis eller mavesår.


Kaffe kan forårsage diarre
De fleste føde- og drikkevarer stimulerer bevægelser i tyktarmen (peristaltikken) som led i den almindelige fordøjelsesproces.  Undersøgelser tyder på, at mad og kaffe – specielt koffeinholdig kaffe – fremmer peristaltikken. 8 Men der er ikke tegn på, at kaffe giver diarré hos raske voksne.

 

Kaffe er vanddrivende, hvilket forårsager dehydrering og tab af mineraler og andre næringsstoffer
Selv om der er visse tegn på, at koffein kan have en mild, forbigående vanddrivende effekt, er den ikke kraftig nok til at ophæve fordelene ved den væskeindtagelse ved kaffedrikning. Ny forskning tyder på, at kaffe ikke medfører dehydrering, men derimod bidrager til det daglige væskebehov.9,10


Kaffe forøger risikoen for kræft i mave, tarme, lever og bugspytkirtel
Samlet tyder de videnskabelige fund på, at der ikke er nogen sammenhæng mellem et moderat kaffeforbrug og forøget risiko for at udvikle cancer i disse organer.11,12

 

Kaffedrikning øger risikoen for at udvikle galdesten og forværrer problemet, hvis man allerede har galdesten
Forskning tyder på, at indtagelse af kaffe kan medvirke til at reducere risikoen for at udvikle galdeblæresygdom (eller symptomgivende galdesten) med op til 45 % hos mænd og op til 28 % hos kvinder 13,14.  Koffein i kaffe kan få galdeblæren til at trække sig sammen, hvilket kan forhindre, at der dannes små sten i galdeblæren, mens folk, der allerede har galdesten, kan opleve smerter som følge af sammentrækningerne.13,14

 

Kaffe forårsager dyspepsi (ubehag i maven)
Hollandske undersøgelser tyder på, at mens 38 % af de adspurgte troede, at kaffe kan forårsage dyspepsi, er der ikke konstateret nogen forbindelse mellem kaffedrikning og denne tilstand.   Der udføres en del forskning om den rolle, bakterien H. pylori spiller for dyspepsi.15,16,17,18,19


———————-

Læge Patricia MacNair, Royal Surrey County Hospital, Storbritannien udtaler:

“Omkring 1 ud af 3 voksne i EU (mere end 150 millioner personer) har fordøjelsesproblemer såsom dyspepsi, irritabel tarm og forstoppelse. Mange af mine patienter med fordøjelsesproblemer spørger mig, om det skyldes, at de drikker kaffe, og om de bør holde op med det. Det er rigtigt, at nogle mennesker, der lider af mavetarmproblemer, vælger at undgå visse føde- eller drikkevarer, herunder kaffe, for at håndtere deres symptomer. Men forskningen har ikke vist tegn på en forbindelse mellem kaffeindtag og mavetarm problemer.”

———————-

Referencer:

  1. 1. Aldoori W.H. et al.: A Prospective Study of Alcohol, Smoking, Caffeine, and the Risk of Duodenal Ulcer in Men. Epidemiology, 1997,  4 (8): 420-424.
  2. 2. Bolin T.D. et al.: Esophagogastroduodenal Diseases and Pathophysiology, Heartburn: Community perceptions. J Gastroenterol Hepatol, 2000, 15: 35-39.
  3. 3. Kaltenbach T. et al.: Review: sparse evidence supports lifestyle modifications for reducing symptoms of gastroesophageal reflux disease. Arch Intern Med, 2006, 166: 965-971.
  4. 4. Kim J. et al.: Association between coffee intake and gastroesophageal reflux disease: a meta-analysis, Diseases of the Esophagus, 2013, 27 (4): 311-317.
  5. 5. Boekema P.J. et al.: Effect of coffee on gastroesophageal reflux in patients with reflux disease and healthy controls. Eur J Gastroenterol Hepatol, 1999b, 11: 1271-1276.
  6. 6. Rosenstock S. et al.: Risk factors for peptic ulcer disease: a population based prospective cohort study comprising 2,416 Danish adults. Gut, 2003, 52: 186-193.
  7. 7. Rao S.S.C. et al.: Is coffee a colonic stimulant. Eur J Gastroenterol Hepatol, 1998, 10: 113-118.
  8. 8. Maughan R.J. et al.: Caffeine ingestion and fluid balance: a review. J. Hum Nutr Dietet, 2003, 16, 411-42
  9. 9. Killer S. C. et al.: No Evidence of Dehydration with Moderate Daily Coffee Intake: A Counterbalanced Cross-Over Study in a Free-Living Population. PLoS ONE, 2014, 9 (1): e84154.
  10. 10. Yu X. et al.: Coffee consumption and risk of cancers: a meta-analysis of cohort studies. BMC Cancer, 2011, 11: 96.
53.
  11. 11. Nkondjock A.: Coffee consumption and the risk of cancer: an overview. Cancer Letters, 2009, 277: 121-5.
  12. 12. Leitzmann M.F. et al.: A prospective study of coffee consumption and risk of symptomatic gallstone disease in men. JAMA, 1999, 281: 2106-2112.
  13. 13. Leitzmann M.F. et al.: Coffee intake is associated with lower risk of symptomatic gallstone disease in women. Gastroenterol, 2002, 123, 1823-1830.
  14. 14. Boekema P.J. et al.: Functional bowel symptoms in a general Dutch population and associations with common stimulants. Neth J Med, 2001, 59 (1): 23-30.
  15. 15. Boekema P.J. et al.: Kapitel 4: Prevalence of functional bowel symptoms in a general Dutch population and associations with use of alcohol, coffee and smoking. Coffee and upper gastrointestinal motor and sensory functions, 1999a, Zeist (Holland).
  16. 16. Haug T.T. et al.: What Are the Real Problems for Patients with Functional Dyspepsia? Scan J Gastroenterol, 1995, 30 (2): 97-100.
  17. 17. Nandurkar S. et al.: Dyspepsia in the community is linked to smoking and aspirin use but not to Helicobacter pylori infection. Arch Intern Med, 1998, 158 (13): 1427-1433.
  18. 18. Moayyedi P. et al.: The Proportion of Upper Gastrointestinal Symptoms in the community Associated With Helicobacter pylori, Lifestyle Factors, and Nonsteroidal Anti-inflammatory Drugs. Am J Gastroenterol, 2000, 95 (6): 1448-1455.
  19. 19. Shimamoto T. et al.: No association of coffee consumption with gastric ulcer, duodenal ulcer, reflux esophagitis, and non-erosive reflux disease: a cross-sectional study of 8,013 healthy subjects in Japan, PLoS One,  1999b, 8 (6): e65996

 

 

 

Modtag nyhedsbrev

Ja tak, jeg vil gerne modtage nyhedsbrev, når der er noget nyt om kaffe og helbred.