Rapport om Kaffe og fordøjelse, maj 2020

Ny rapport ”Coffee and its effect on digestion” gennemgår en række undersøgelser om kaffe og fordøjelsen. 

Der eksisterer en del myter om, at Kaffe skulle give fordøjelsesproblemer som mavepine, halsbrand og afføringsproblemer.

Ved gennemgang af forskningsresultaterne ses det, at:

  • Kaffe fremmer fordøjelsen i mavesækken ved at øge gastrin og dermed mavesækkens saltsyresekretion, men påvirker ikke mavesækstømningen (1). Ristegraden påvirker mavesyresekretionen (3) – mørk ristet kaffe giver mindst mavesyresekretion.
  • Hovedparten af studier tyder på, at der er ikke er en sammenhæng mellem kaffe og halsbrand eller hyppigheden af reflux symptomer (gastro-oesophageal reflux sygdom GORD) (7 – 14).  
  • Der er ikke sammenhæng mellem kaffe og udviklingen af sår i mavesæk eller tolvfingertarm (12). 
  • Kaffe stimulerer produktionen af CCK, som øger galdeproduktionen og fremmer tømningen af galdeblæren (6). Kaffe ser ud til at nedsætte risikoen for galdestenssygdom (45 – 47).
  • Kaffe kan stimulere den motoriske aktivitet i tyktarmen og kan reducere risikoen for forstoppelse (7,15-18). 
  • Kaffe ser ud til at have en positiv effekt på bakterietyperne i tarmen (mikrobiomet) (21, 52) – et nyt, vigtigt forskningsområde (19–21.)
  • Den Europæiske fødevare sikkerhedsorganisation EFSA konkluderer, at et dagligt moderat koffeinindtag på 400 mg (svarende til 5 kopper kaffe) kan nydes som del af en balanceret kost (26). Gravide og ammende kvinder anbefales dog at begrænse indtagelsen af koffein til 200 mg (26)

Alle referencer kan se i rapporten

Læs den fulde rapport – klik her.

Modtag nyhedsbrev

Ja tak, jeg vil gerne modtage nyhedsbrev, når der er noget nyt om kaffe og helbred.