Konklusion

Programerklæringen for 2010 fra International Society of Sports Nutrition vedrørende koffeintilskud og sportspræstation2 opsummerer evidensen til dato i følgende syv punkter:

1.
Koffein forbedrer effektivt sportspræstationer hos trænede atleter, når det indtages i lave til moderate doser (~3-6 mg/kg legemsvægt) og resulterer generelt ikke i yderligere præstationsforbedring, når det indtages i højere doser (≥9 mg/kg).

2.
Koffein udøver en større ergogen effekt, når det indtages i vandfri tilstand*, sammenlignet med i kaffe.

3.
Koffein kan forbedre årvågenheden under konkurrencer med længerevarende udholdenhedsaktivitet samt i perioder med vedvarende søvnmangel.

4.
Koffein er ergogent ved vedvarende maksimal udholdenhedsaktivitet, og det er påvist, at det er yderst effektivt til ”time trial”-præstation.

5.
Koffein virker fordelagtigt ved aktivitet med høj intensitet, herunder holdsport som f.eks. fodbold og rugby, der begge regnes for intermitterende aktivitet i en periode af lang varighed.

6.
Litteraturen har ikke en entydig mening om koffeintilskuds effekt på styrke-/kraftpræstation, og der er behov for yderligere forskning på dette område.

7.
Den videnskabelige litteratur støtter ikke, at koffein øger diuresen under aktivitet eller har medfører skadelige ændringer i væskebalancen, som ville påvirke præstationer negativt.

* i kapsel-, tablet- eller pulverform.

Modtag nyhedsbrev

Ja tak, jeg vil gerne modtage nyhedsbrev, når der er noget nyt om kaffe og helbred.