Kaffeindtag og blodtryk

Den mest omfattende gennemgang af sammenhæng mellem kaffeindtag og blodtryk er et review fra 200814. Opsummerende konkluderer den:

  • Data fra tværsnitsstudier af flere populationer tyder på en omvendt U-formet eller lineær sammenhæng med lavere blodtryk ved højere kaffeindtag.
  • Prospektive studier tyder ligeledes på en omvendt U-formet sammenhæng med en beskyttende effekt af stort kaffeindtag (fire eller flere kopper om dagen), hovedsageligt hos kvinder og samtidig også en lavere sandsynlighed for hypertension blandt personer, der ikke drikker kaffe.
  • Randomiserede kontrollerede forsøg, som for det meste er af kort varighed (1-12 uger), har derimod vist, at en kaffeindtagelse på omkring fem kopper om dagen medfører en lille forhøjelse af blodtrykket (1-2 mmHg) sammenlignet med afholdenhed eller koffeinfri kaffe.

Selv om sammenhænge mellem kaffe og blodtryk ikke er endelig afklaret tyder den foreliggende evidens på at regelmæssig indtagelse af koffeinholdig kaffe ikke øger risikoen for hypertension. Effekten af kaffeindtag på blodtrykket er relativt lille og skyldes ikke udelukkende koffein. Der ser ud til at være flere faktorer involveret, hvoraf nogle har modsatrettet effekt på blodtrykket.

Modtag nyhedsbrev

Ja tak, jeg vil gerne modtage nyhedsbrev, når der er noget nyt om kaffe og helbred.