Koffein, hydrering og udførelse af fysisk aktivitet

Koffein og væskebalance under fysisk aktivitet

En ikke-systematisk litteraturgennemgang10 af 10 studier konkluderede at:

  • En daglig indtagelse af 300 mg koffein (den mængde, der findes i ca. tre almindelige kopper kaffe) kun fremkalder en mild, kortvarig diuretisk effekt, lig effekten af vand, uden signifikant effekt på den samlede væskebalance.
  • I et varmt klima, hvor væsketabene er maksimale, er der ikke evidens for, at koffein er skadeligt under fysisk aktivitet
  • Koffeins langtidseffekt på væskebalancen ikke er tilstrækkelig undersøgt. Det skyldes bl.a. en række metodemæssige udfordringer, f.eks ved opsamling af døgnurin. Studier med urinopsamling over en kortere periode tyder på en mild, kortvarig diuretisk effekt af koffein efter 3 timer, Denne effekt forsvinder over længere perioder.
  • Udsagn, der  anbefaler at undgå koffeinholdige drikkevarer før og under fysisk aktivitet, er ubegrundede.

I et andet studie2 om koffein og fysisk aktivitet blev de forskellige hydreringsindikatorer under sportsaktivitet gennemgået. Hvad angår koffein, bidrog indtagelse af lave til moderate niveauer (under 300 mg) på en gang ikke til dehydrering, hverken i hvile eller under fysisk aktivitet. Der kan drages lignende konklusioner for langtidsindtagelse af koffein.


Koffein og temperaturregulering

Flere faktorer kan reducere varme tolerance under træning i varme omgivelser. En litteratur studie13 vurderede væskebalance, temperaturregulering og motion-varme tolerance under træning. Resultaterne viste ingen tegn på, at koffein inducerer kronisk dehydrering eller negativt påvirker temperaturregulering i varme omgivelser.

Modtag nyhedsbrev

Ja tak, jeg vil gerne modtage nyhedsbrev, når der er noget nyt om kaffe og helbred.