Kaffe og sygdomme i tyktarmen

Peristaltikken i tarmen

Peristaltik er processen med muskelsammentrækninger i tarmene, som presser fødevarerne frem gennem tarmen. Kaffe kan stimulere peristaltikken hos nogle personer.

  • En undersøgelse af 99 personer tydede på, at kaffe stimulerede tarmbevægelserne hos 29 % af befolkningen.20
  • En undersøgelse af tarmens peristaltik efter indtagelse af 240 ml koffeinholdig kaffe, koffeinfri kaffe, varmt vand eller et måltid (1000 kalorier) viste, at såvel koffeinholdig kaffe, koffeinfri kaffe og måltidet øgede peristaltikken mere end varmt vand.21
  • Både stærk kaffe og varmt vand har i en anden undersøgelse vist sig at øge tarmens tømningshastghed.22

Der er ingen tegn på, at kaffe giver diarré hos raske voksne. Det er ikke muligt at drage konklusioner om kaffes rolle ved forstoppelse, eftersom det afhænger af årsagen til og alvorligheden af forstoppelsen.


Irritabel tarm (IBS)

Irritabel tarm (Irritable Bowel Syndrome – IBS) er en kronisk forstyrrelse af tarmen, men årsagen er ofte vanskelig at angive.  Patienterne beskriver symptomer som unormale tarmbevægelser, ondt i maven og oppustethed; generne kan også opleves af personer som ikke har IBS.

  • En hollandsk screeningsundersøgelse tydede på, at der ikke er nogen sammenhæng mellem irriteret tarm og indtagelse af kaffe.1
  • Svensk forskning har fundet, at 63 % med IBS mente, at deres symptomer var knyttet til måltider, især til fødevarer med højt indhold af kulhydrater og fedt.22 I denne gruppe blev kaffe kun sat i forbindelse med alvorlige tilstande såsom dyspepsi og mavesmerter hos 10 % af patienterne.


Kolorektal cancer

Der lader til at være en beskeden positiv effekt af moderat indtagelse af kaffe på risikoen for tyk- og endetarms kræft.

  • Fire store litteraturgennemgange24,25,26,27 tyder på, at moderat indtagelse af kaffe giver lavere risiko for tyk- og endetarms kræft.

Yderligere, detaljerede oplysninger findes i afsnittet Cancer på webstedet Coffee and Health her.


Andre tarmsygdomme

Der findes mange andre sygdomme i tarmene, som har en forskellige årsager, bl.a. divertikulitis og inflammatorisk tarmsygdom med Crohns sygdom og ulcerøs colitis som de to vigtigste tilstande. Der er ikke holdepunkt for, at kaffe påvirker forløbet af disse sygdomme.

Modtag nyhedsbrev

Ja tak, jeg vil gerne modtage nyhedsbrev, når der er noget nyt om kaffe og helbred.