Interaktion mellem kaffekomponenter og knoglesundhed

Koffein

Det er uklart, hvilken interaktion der er mellem de enkelte komponenter i kaffe og knoglesundhed. Dog kunne det tyde på en sammenhæng mellem koffeinindtag og knoglemineraltæthed.

I dyremodeller kan koffeinindtag resultere i en negativ kalciumbalance som følge af øget udskillelse af kalcium med urinen. Homeostase i knogler opnås gennem en balance mellem knogledannelse og knogleresorption. Accelereret knogleresorption spiller en rolle i patogenesen for knogleskørhed og andre knoglesygdomme. Forskningen tyder på, at koffein kan blokere A2A- og A2B-receptorer i knoglevævet, og dermed påvirke knoglemineraltætheden. Således har adenosin-A2A- og A2B-knock-out mus reduceret knogletæthed10.

Studier af mennesker tyder på, at koffein kan forringe effektiviteten af kalciumoptagelsen, øge udskillelsen af kalcium i urin og reducere D-vitaminreceptor-proteinekspression og 1,25(OH)2 D3-vitaminstimuleret alkalisk fosfataseaktivitet hos osteoblaster. Sammen kan disse effekter reducere knoglemineraltætheden og dermed øge risikoen for knoglebrud og knogleskørhed.

Modtag nyhedsbrev

Ja tak, jeg vil gerne modtage nyhedsbrev, når der er noget nyt om kaffe og helbred.