Kaffe og sygdomme i tyndtarmen

Sår i tolvfingertarmen

Tolvfingertarmen er den første del af tarmen efter mavesækken. Den udsættes derfor regelmæssigt for mavesyre, når maveindholdet passerer over i tolvfingertarmen, hvor fordøjelsesprocessen fortsætter.  Tolvfingertarmens slimhinde beskyttes mod mavesyren af et slimlag, men infektion eller brug af visse typer medicin, herunder smertestillende og antiinflammatoriske stoffer, kan forstyrre produktionen af slim.

Litteraturen viser ingen sammenhæng mellem kaffedrikning og udvikling af sår i tolvfingertarmen:

  • En stor, prospektiv kohorteundersøgelse af 47.806 amerikanske mænd vurderede sammenhængen mellem koffein, alkohol og rygning har og risikoen for at udvikle sår i tolvfingertarmen.17 Ingen af disse faktorer viste en betydende risikoforøgelse.  En japansk tværsnitsundersøgelse fra 2012 af 8.013 raske forsøgspersoner påviste heller ingen sammenhæng mellem indtagelse af kaffe og sår i tolvfingertarmen.
  • Der er heller ikke vist nogen forskel i det daglige mønster af kaffeindtag eller mønstret i de daglige gener mellem personer med sår i tolvfingertarmen og kontrolgruppen.19


Dannelse af væske i tarmen

Væske er vigtig for fordøjelsen, fordi den gør det muligt for næringsstoffer at blive nedbrudt til en opløsning, før de absorberes. Der dannes ca. ni liter fordøjelsesvæske dagligt, hvoraf størstedelen bliver absorberet igen som led i fordøjelsesprocessen.

Det er usandsynligt, at indtagelse af bestemte føde- eller drikkevarer har en væsentlig effekt på den samlede mængde væske, der dannes i tarmen. Der er heller ikke  tegn på, at kaffedrikning påvirker dannelsen af tarmvæske.

Modtag nyhedsbrev

Ja tak, jeg vil gerne modtage nyhedsbrev, når der er noget nyt om kaffe og helbred.