Dyspepsi kan defineres som smertefuld, besværet eller forstyrret fordøjelse, eventuelt ledsaget af symptomer såsom kvalme og opkastning, halsbrand, oppustethed og ubehag i maven. Fordøjelsesproblemerne kan have en påviselig årsag som bakterie- eller virusinfektion, mavesår eller sygdomme i galdeblæren eller leveren. Ofte er der ingen organisk forklaring på problemet. Funktionel dyspepsi er muligvis knyttet til abnorm tarmbevægelse (motilitet) i den øvre del af mavetarmkanalen. Maveproblemer kan også være en reaktion på stress. Kostmæssige faktorer, herunder kaffe og koffein, sættes ofte i sammenhæng med disse lidelser, men der findes ikke videnskabeligt belæg for, at koffein har en klar indflydelse på disse sygdomme.
Alle hidtidige undersøgelser har beskæftiget sig med kaffe, og ikke kun med koffein. Der er tilsyneladende ikke nogen forbindelse mellem lidelser i mavetarmkanalen og kaffedrikning45. En undersøgelse fra Storbritannien af 8.407 voksne viste en signifikant sammenhæng mellem forekomsten af Helicobacter pylori og dyspepsi, men ingen forbindelse med kaffedrikning46. Det formodes dog, at maveproblemerne ikke skyldes koffein, men er knyttet til visse andre indholdsstoffer i kaffe, hvoraf nogle er blevet identificeret47.
Gastroøsofageal refluks (GØRS) er betegnelsen for tilbageløb af mavesyre fra mavesækken til spiserøret. Folk oplever halsbrand, også kendt som sure opstød, når en vis mængde mavesyre kommer op i spiserøret. En metaanalyse48 af 15 case kontrol undersøgelser fandt ingen signifikant sammenhæng mellem risikoen for GØRS og kaffedrikning.
Mavesår er åbne sår i den indvendige slimhinde i mavesækken eller den øverste del af tyndtarmen, tolvfingertarmen. Disse sår skyldes en kronisk betændelsestilstand og er ofte knyttet til en infektion eller hyppig brug af smertestillende stoffer som aspirin (acetylsalicylsyere) og ibuprofen eller af non-steroide antiinflammatoriske midler (NSAID). Mavesår kan også delvist være arveligt betinget. Det hyppigste symptom på mavesår er mavesmerter. Der er ikke påvist nogen sammenhæng mellem kaffedrikning og risikoen for sår i tolvfingertarmen. I den seneste undersøgelse blev 5.451 raske japanske kaffedrikkere sammenlignet med 2.562 personer, der ikke drak kaffe. Forfatterne fandt ingen sammenhæng mellem indtagelse af kaffe og mavesår eller sår i tolvfingertarmen49.
Yderligere oplysninger om kaffe og mavetarmsystemet findes her.
Ja tak, jeg vil gerne modtage nyhedsbrev, når der er noget nyt om kaffe og helbred.