Optagelse og nedbrydning af koffein
Når man indtager koffeinholdige drikke, optages koffeinen i blod og kroppens forskellige væv.. Optagelsen er praktisk taget fuldstændig 45 minutter efter indtagelse. Plasmakoncentrationen af koffein topper 15-120 minutter efter indtagelse. Koffein har en halveringstid på ca. fire timer1, men kan variere for bestemte grupper af forbrugere. Rygere nedbryder typisk koffein hurtigere end ikkerygere, mens graviditet har en tendens til at reducere den hastighed, hvormed koffein nedbrydes, især sidst i graviditeten. Koffein udskilles primært fra kroppen gennem omsætning i leveren, hvilket indebærer, at leversygdomme kan påvirke den hastighed, hvormed koffein udskilles. Det samme gør sig gældende hos personer, der behandles med medicin, som omsættes i leveren.
Genetisk variation i optagelse og nedbrydning af koffein
Koffeins virkning kan også påvirkes af genetiske forskelle. Den spontane indtagelse af koffein ser ud til at blive påvirket af en polymorfi i adenosin A2A-receptoren5. Sandsynligheden for at have ADORA2A 1083TT-genotypen falder med stigende, regelmæssigt koffeinindtag, dvs, at der kan være et biologisk grundlag for trangen til at indtage koffein, og at personer med denne genotype kan være mindre følsomme over for virkningen af koffein. Nedbrydningen af koffein påvirkes muligvis af forskellige ekspressioner af genet, der koder for det enzym, der er ansvarligt for 95 % af nedbrydningen af koffein (cytochrom P450 1A2-isozymet). Denne forskel opdeler muligvis befolkningen i grupper, der nedbryder koffein hurtigt eller langsomt6.
Ja tak, jeg vil gerne modtage nyhedsbrev, når der er noget nyt om kaffe og helbred.