Smag, aroma og smagsoplevelser

Smag, aroma og smagsoplevelse hænger tæt sammen, men de har hver deres definition.

Smag – sanses på tungen, og beskrives som noget, der er sødt, salt, surt, bittert eller umami.

Duft eller aroma – ”fanges” af næsen, retronasalt samt i den bagerste del af munden, hvor næsehulen og mundhulen mødes.

Smagsoplevelsen er en kombination af både duft og smag.

 

 

Smag og duft er tæt forbundet og opleves begge gennem processer i den del af hjernen, der hedder det limbiske system, som også har med følelser at gøre. Dufte har en helt særlig evne til at vække tanker og følelser, der stammer fra tidligere oplevelser og minder1.

Sanseeksperter beskriver kaffens smag og duft i mange detaljer og kan i den forbindelse skelne mellem kaffesorten, ristningsgraden og bryggemetoden.

Modtag nyhedsbrev

Ja tak, jeg vil gerne modtage nyhedsbrev, når der er noget nyt om kaffe og helbred.