Kaffe og fordøjelsessystemet

Kaffe og mavetarmsystemet
Mange problemer med mavetarmsystemet udløses potentielt af føde- og drikkevarer, men der er ingen data, der peger på en direkte forbindelse mellem kaffedrikning og forøget risiko for gastrointestinale problemer.

  • Undersøgelser har påvist, at der ikke er nogen forbindelse mellem kaffeindtag og dyspepsi (fordøjelsesbesvær)68,69,70.
  • Nyere forskning tyder på, at der ikke er nogen sammenhæng mellem kaffeindtag og de fire primære syrerelaterede sygdomme i den øvre mavetarmkanal, nemlig mavesår, sår i tolvfingertarmen, gastroøsofageal reflukssygdom og non-erosiv reflukssygdom.
  • En metaanalysehar ikke fundet tegn på, at kaffe influerer på den gastroøsofageale refluks eller forværrer symptomerne herpå72.

Galdesten
Der er meget få forskningsresultater om kaffe og galdeblæresygdom efter 2002, men kombinerede data tyder på, at der kan være forbindelse mellem kaffeindtag og en reduceret risiko for at udvikle galdeblæresygdom.

  • Tre store undersøgelser peger i retning af, at kaffedrikkere har lavere risiko for symptomatiske galdesten sammenlignet med personer, der ikke drikker kaffe, og at risikoen bliver lavere, jo større kaffeindtaget er73,74,75.
  • Koffein i kaffen kan muligvis udløse sammentrækninger i galdeblæren, hvilket sandsynligvis modvirker at små krystaller udvikler sig til store galdesten i sygdommens tidlige stadier. Men hvis der allerede er store galdesten, kan sammentrækningerne forårsage mere smerte76.
  • Andre undersøgelser har imidlertid ikke kunnet vise en sammenhæng mellem kaffedrikning og galdesten77, og der er behov for yderligere forskning for at afdække den præcise sammenhæng.

Kaffe og leveren
De epidemiologiske data tyder på, at et moderat kaffeforbrug muligvis reducerer risikoen for at udvikle en række leversygdomme, f.eks. leverfibrose, skrumpelever, fedtlever og hepatitis C.

  • To oversigter tyder på, at indtag af kaffe muligvis kan medvirke til at nedsætte risikoen for levercancer, og at risikoen bliver lavere, jo større indtaget er64,65.
  • Der er muligvis en sammenhæng mellem et moderat kaffeforbrug og langsommere udvikling af leversygdomme. Man har fundet, at patienter med større kaffeforbrug har et mildere forløb af fibrose, især ved alkoholisk leversygdom78.
  • Sammenhængen mellem et moderat kaffeforbrug og langsommere udvikling af fibrose er også set hos patienter med leverfibrose79, skrumpelever80, ikke-alkoholisk leversygdom81,82,83,84 og hepatitis C85,86.

De mekanismer, der ligger bag disse observationer, er stadig uklare, men muligvis kan koffein spille en rolle.

Modtag nyhedsbrev

Ja tak, jeg vil gerne modtage nyhedsbrev, når der er noget nyt om kaffe og helbred.