Kaffe har et naturligt indhold af forskellige stoffer, herunder koffein, antioxidanter og diterpener. De bidrager ikke kun til den unikke smag, men også til de velunderbyggede sundhedsmæssige virkninger af kaffe.
Koffein
Koffein er det primære farmakologisk aktive stof i kaffe, som virker lettere stimulerende på centralnervesystemet. Koffein findes i omkring 60 plantearter, hvoraf kakaobønner, kolanødder, teblade og kaffebønner er de bedst kendte. Desuden tilsættes koffein til mange populære sodavandsmærker, ligesom stoffet indgår i en række farmakologiske præparater og typer af håndkøbsmedicin. En typisk kop kaffe indeholder omkring 80-100 mg koffein. Omfattende forskning har påvist visse gavnlige effekter af koffein i kosten, bl.a. forbedret opmærksomhed5, årvågenhed5 og fysisk præstationsevne6. Nogle personer kan dog oplevenegative virkninger, f.eks. forstyrrelser i søvnmønstre7.
Antioxidanter
Kaffe har et naturligt indhold af forskellige stoffer med antioxidativevirkninger. Det er bl.a. klorogensyrer og melanoidiner, som kan deaktivere oxidanter, og
N-metylpyridinium, som kan styrke cellernes forsvarsmekanismer8,9,10,11.
Diterpener
Diterpenerne cafestol og kahweol forekommer begge naturligt i den olie, der findes i kaffe. Undersøgelser har vist, at stort indtag af disse stoffer kan få niveauet af total- og LDL-kolesterol i serum til at stige17.
Ja tak, jeg vil gerne modtage nyhedsbrev, når der er noget nyt om kaffe og helbred.