Ernæringsmæssig information

Sort kaffe indeholder ikke makronæringsstofferne fedt, kulhydrater og protein i væsentlige mængder og indeholder derfor kun 1-2 kcal pr. 100 ml1.

Den endelige ernæringsmæssige profil af en kop kaffe påvirkes dog af flere faktorer:

  • Hvis man tilsætter mælk, fløde, sukker eller andre sødemidler, vil det påvirke den endelige næringsværdi, og det kan forøge kalorieindholdet.
  • Variationen i kopstørrelsekan også påvirke næringsværdien.

Sort kaffe indeholder en række mikronæringsstoffer, primært kalium, magnesium og niacin (vitamin B3). Natriumindholdet er meget lavt. Nedenstående data angiver den ernæringsmæssige profil af indholdet af mikronæringsstoffer i 100 ml mellemstærk, sort kaffe1.

Mikronæringsstof

Indhold pr. 100 ml

Natrium

Spormængde

Kalium

92 mg

Magnesium

8 mg

Mangan

0,05 mg

Riboflavin (vitamin B2)

0,01 mg

Niacin (vitamin B3)

0,7 mg

 

Den type vand (dvs. hårdt eller blødt vand), der bruges til brygningen, kan også påvirke indholdet af mikronæringsstoffer i en kop sort kaffe, især hvad angår calcium og magnesium. Mindre forskelle i indholdet kan skyldes  oprindelsesland, kaffebuskenes vækstbetingelser, blandingsforholdet mellem kaffesorter og fremstillingen af kaffen.

Kaffe og hydrering
Sort kaffe består af mindst 95 % vand, og forårsager ikke dehydrering, når det indtages i moderate mængder. En kop kaffe bidrager derfor til den daglige væskebalance.

  • Undersøgelser har vist, at et koffeinindtag op til, hvad der svarer til 5 kopper koffeinholdig kaffe, ikke forårsager dehydrering2.
  • Koffein har muligvis en svag, forbigående vanddrivende effekt, men denne effekt er ikke stærk nok til at eliminerefordelene ved væskeindtagelse som følge af kaffedrikningen2.
  • Forskningen tyder på, at moderat koffeinindtag ikke påvirker kroppens samlede vand- og væskefordeling3, og indtagelse af forskellige koffeinholdige drikke såsom kaffe kan bidrage til at opfylde kroppens væskebehov4.
  • De tilgængelige data peger på, at rådet om, at man skal afholde sig fra at drikke kaffe for at opretholde væskebalancen, er ubegrundet.

Modtag nyhedsbrev

Ja tak, jeg vil gerne modtage nyhedsbrev, når der er noget nyt om kaffe og helbred.