Nyheder

December 26, 2017

Tre til fire kopper kaffe hver dag er godt for helbredet

Artikel fra Ugeskriftet.dk

Ny metaanalyse bekræfter tidligere resultater vedrørende sundhedsgavnlige effekter af moderate mængder kaffe

Der indtages meget store mængder kaffe hver dag i de fleste lande, og kaffe er således en af de mest brugte drikkevarer på verdensplan. Tidligere studier tyder på, at kaffe har flere sundhedsmæssige fordele end ulemper. I en ny artikel i British Medical Journal sammenfattes over 200 tidligere metaanalyser, og det konkluderes, at indtagelse af 3-4 kopper kaffe dagligt er associeret til nedsat dødelighed af alle årsager og nedsat risiko for at udvikle kardiovaskulær sygdom. De eneste grupper, hvor indtagelse af kaffe så ud til at have en skadelig virkning, var gravide, hvor kaffeindtagelse var associeret til for tidlig fødsel og undervægt hos barnet, og kvinder med øget risiko for osteoporose, hvor kaffedrikning var associeret til øget risiko for frakturer.

Professor, overlæge Kjeld Hermansen, Aarhus Universitetshospital kommenterer: »Artiklen er et såkaldt »paraplyreview«, der systematisk søger, organiserer og evaluerer evidensen fra de eksisterende metaanalyser. Der er fint redegjort for søgestrategi, analysemetoder og kvalitetssikring.

Det er bemærkelsesværdigt, at kaffeindtagelse er associeret med en betydeligt lavere forekomst af en række leverlidelser som nonalkoholisk fedtleversygdom, leverfibrose, levercirrose samt levercancer. Det skal dog understreges, at evidensen hovedsageligt bygger på observationsstudier af lidt lavere kvalitet. Det vil derfor være nødvendigt at gennemføre randomiserede, kontrollerede interventionsstudier, før vi med sikkerhed kan udtale os om årsagssammenhængen mellem kaffeindtagelse og forekomsten af forskellige sygdomme«.

Poole R, Kennedy OJ, Roderick P et al. Coffee consumption and health: umbrella review of meta-analyses of multiple health outcomes. BMJ 2017;359:j5024.

Modtag nyhedsbrev

Ja tak, jeg vil gerne modtage nyhedsbrev, når der er noget nyt om kaffe og helbred.