Nyheder

December 18, 2017

Kaffe beskytter leveren

Kaffe er forbundet med 40% lavere risiko for leverkræft samt op til 70% lavere risiko for skrumpelever, fremgår det af en ny rapport, som gør status over sammenhængen mellem kaffe og leversygdomme.

Metaanalyser af overvejende epidemiologiske studier er netop gennemgået ved et møde i Royal Society of Medicine i London. Fra dansk side deltog læge Jerk W. Langer, der følger kaffeforskningen tæt.

”De senere års forskning afliver fordommene om, at kaffe er skadelig for både det ene og det andet. Metaanalyser peger på, at kaffedrikkere sjældnere rammes af en række kræftsygdomme, herunder leverkræft, samt nonalkoholisk fedtleversygdom, type 2-diabetes, Parkinsons sygdom, hjerte-karsygdom og total-dødelighed”, siger læge Jerk W. Langer.

”Patienterne tager positivt imod budskabet om, at de kan nyde kaffen med god samvittighed. Gravide og patienter med panikangst bør dog holde indtaget nede”, siger han.

Kaffe reducerer fedtophobning i leveren (steatose), som ellers kan føre til nonalkoholisk fedtleverbetændelse (steatohepatitis, NASH), skrumpelever (cirrose) og leverkræft. Nonalkoholisk fedtleversygdom er nært forbundet med overvægt, insulinresistens og type 2-diabetes.

Læs den fulde rapport

Få det fulde overblik – Kaffe og Leverfunktion

Modtag nyhedsbrev

Ja tak, jeg vil gerne modtage nyhedsbrev, når der er noget nyt om kaffe og helbred.