Nyheder

July 2, 2016

Forskere frikender kaffe for kræftrisiko

DR.dk:

Kaffe er jævnligt blevet beskyldt for at kunne være kræftfremkaldende, men nye studier viser, at påstanden ikke kan bevises.

Det skriver BBC på baggrund af en artikel i lægetidsskriftet The Lancet.

Kaffe er af IARC, der er et internationalt forskningscenter mod kræft, blevet kædet sammen med blærekræft, men en ekspertgruppe på 23 personer har gennemgået hundredvis af forskellige studier på området, og man har ikke kunnet påvise en sammenhæng.

Varme drikke er skadelige

Til gengæld tyder det på, at folk der drikker meget varme drikke – på over 65 grader – har en øget risiko for kræft i spiserøret. Det indikerer studier fra Iran, Kina og Sydamerika, hvor der er tradition for at drikke meget varm te.

Selvom en fødevare udgør en risiko, så er det dog langt fra sikkert, at det forårsager kræft. Forskere inddeler kræftrisici i forskellige grupper fra 1 – 4 alt efter, hvor sikre de er på, at en given ting forårsager kræft.

For eksempel er rygning en kategori 1, fordi det beviseligt er skadeligt, mens kaffe for eksempel har været en kategori 2 for at være under mistanke.

Nu er den blevet en kategori 3, som indikerer, at det i hvert fald ikke kan bevises. Kategori 4 er for fødevarer eller andet, der slet ikke kan forårsage sygdommen.

Modtag nyhedsbrev

Ja tak, jeg vil gerne modtage nyhedsbrev, når der er noget nyt om kaffe og helbred.